Spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie kan op diverse manieren worden toegepast. Het is echter wel aan te raden om de isolatie langs de buitenkant te plaatsen, oftewel via een spouwmuur. Een spouwmuur bestaat uit een binnen- en buitenmuur met daartussen een loze ruimte, oftewel de spouw.

Spouwmuurisolatie
De spouw is er om binnenkomend regenwater op te vangen, dit omdat uw buitenblad bijna nooit geheel waterdicht is. Er kan bijna altijd water naar binnendringen. Omdat dit dus een loze ruimte is, kan deze prima worden opgevuld met isolatiemateriaal, zoals bijvoorbeel Pur-isolatie, minerale wol of EPS isolatie. Het dus wel van belang dat er een waterkerende laag wordt aangebracht.

De voordelen van spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie heeft een aantal fijne voordelen. Ten eerste is spouwmuurisolatie de meest rendabele manier van isolatie. Met spouwmuurisolatie kan meer worden bespaard dan met dakisolatie of vloerisolatie. Ruim 25% van de warmte verlaat de woning namelijk via de muren, wanneer deze geïsoleerd worden kan er al snel tot 30% op uw energiefactuur worden bespaard!

De kosten voor spouwmuurisolatie zijn daarentegen relatief gezien laag, zeker wanneer rekening wordt gehouden met de verschillende premies en subsidies voor spouwmuurisolaties. Ook na-isolatie is dus erg aantrekkelijk! Een woning isoleren is een verstandig besluit. De terugverdientijd van spouwmuurisolatie ligt rond de 3 jaar, dat betekent dat na deze 3 jaar al geld wordt 'verdiend'!

Meer comfort met spouwmuurisolatie

Naast de lage isolatiekosten en de premies, subsidies en besparingen biedt spouwmuurisolatie nog meer voordelen. Zo zal er met het isoleren van de spouwmuur een meer comfortabel en behaaglijk aanvoelend huis worden gecreëerd, de temperatuur van de binnenmuren zal omhoog gaan.

Verder zorgt een goed geïsoleerde spouwmuur er ook voor dat er geen last meer zal worden ondervonden van vochtige binnenmuren en voorkomt het ook vocht- en schimmelproblemen in huis. Geen last meer van schijntocht of trek, minder geluidsoverlast en minder stoken!

Daarnaast is spouwmuurisolatie ook nog eens goed voor het milieu, aangezien er brandstoffen bespaard zullen worden en de CO2 uitstoot ermee verkleind wordt. Bij het aanbrengen van spouwmuurisolatie komen geen schadelijke of giftige stoffen vrij en het verwerken van dit isolatiemateriaal gebeurt schoon en snel. Spouwmuurisolatie is brandveilig, het is namelijk brandwerend! Het aanbrengen van het isolatiemateriaal is meestal binnen 1 dag gebeurd! Snel en zonder verbouwing, geen last van stof en rommel! Bekende spouwmuurisolatie merken zijn bijvoorbeeld Knauf, Rockwool en Isover.

Isolatiepremie

Wanneer u uw spouwmuur laat isoleren door een erkende aannemer, kunt u hiervoor een isolatiepremie ontvangen, zo bent u dus extra voordelig uit!

Spouwmuurisolateurs vergelijken

Wanneer u van plan bent om uw spouwmuur te laten isoleren, dan is het aan te raden om hiervoor offertes te vergelijken van verschillende isolateurs bij u uit de regio. U kunt zo aanzienlijk besparen op spouwmuurisolatiekosten en daarnaast eenvoudig kiezen voor de isolateur met de voor u beste prijs-kwaliteit verhouding.

Vragen

Dat mag altijd.

Prijzen van spouwmuurisolatie hangen af van onder andere de grootte van de spouw, het isolatiemateriaal waarvoor gekozen wordt en ook het isolatiebedrijf. Prijzen liggen gemiddeld tussen de €15 en €30 per vierkante meter. Om de beste prijs te vinden kunt u het beste meerdere isolatiefirma's vergelijken.
Ja, wanneer u een bestaande spouwmuur van uw woning laat na-isoleren door een aannemer, dan kunt u hiervoor een premie ontvangen van uw netbeheerder. Lees er meer over op de pagina over de isolatiepremie.
Veelgebruikte materialen voor spouwmuurisolatie zijn PUR, minerale wol of EPS isolatie.