Spouwisolatie

Spouwisolatie kan op verschillende manieren worden uitgevoerd. Het is echter wel aan te raden om de isolatie via de buitenkant van de muur te plaatsen, oftewel via een spouwmuur. Een spouwmuur bestaat uit een binnen- en buitenmuur met daartussen de spouw, dit is niets meer dan een loze ruimte.

Spouwisolatie
De spouw voorkomt dat er vocht doorslaat van buiten naar binnen en heeft daarnaast ook een isolerende werking. Maar voor extra warmte-isolatie kan in de spouw isolatiemateriaal worden aangebracht, dit wordt ook wel spouwisolatie genoemd.

Voordelen van spouwisolatie

Spouwisolatie heeft een aantal voordelen. Ten eerste is spouwisolatie de meest rendabele manier van isolatie, er kan namelijk flink worden bespaard op energiekosten. Ruim 25% van de warmte verlaat de woning via de muren, wanneer deze goed geïsoleerd zijn kan er al snel tot 30% op uw energiefactuur worden bespaard!

De kosten voor spouwisolatie zijn daarentegen relatief laag, zeker wanneer rekening wordt gehouden met de verschillende premies en subsidies voor spouwisolatie. Een woning isoleren is een verstandig besluit. De terugverdientijd van spouwisolatie ligt zo rond de 3 jaar, dat betekent dat na deze 3 jaar al geld wordt 'verdiend'!

Verhoogt comfort met spouwisolatie

Naast de relatief lage kosten voor isolatie en de premies, subsidies en besparingen biedt spouwisolatie nog meer voordelen. Zo zal er met het isoleren van de spouwmuur meer comfort worden gecreëerd in huis, de temperatuur van de binnenmuren zal omhoog gaan.

Verder zorgt een spouwisolatie er ook voor dat er geen last meer zal worden ondervonden van vochtige binnenmuren en voorkomt het ook vocht- en schimmelproblemen in huis.

Daarnaast is spouwisolatie ook goed voor het milieu, er zullen brandstoffen bespaard worden en de CO2 uitstoot zal worden verkleind. Bij het aanbrengen van spouwisolatie komen geen schadelijke of giftige stoffen vrij en het verwerken van dit isolatiemateriaal gebeurt schoon en snel. Spouwisolatie is ook brandwerend. Het aanbrengen van het isolatiemateriaal is meestal binnen één dag gebeurd! Snel en zonder verbouwing, geen last van stof en rommel!

Isolatiepremie

Wanneer u uw spouwmuur laat isoleren door een erkende isolateur, kunt u hiervoor een isolatiepremie ontvangen, zo kunt u dus extra besparen!

Spouwisolateurs vergelijken

Wanneer u van plan bent om uw spouwmuur te laten isoleren, dan is het aan te raden om hiervoor offertes te vergelijken van verschillende isolateurs bij u uit de regio. U kunt zo aanzienlijk besparen op spouwmuurisolatiekosten en daarnaast eenvoudig kiezen voor de isolateur met de voor u beste prijs-kwaliteit verhouding.

Vragen

Dat mag altijd.

Wanneer uw woning tussen 1930 en 1975 is gebouwd dan is spouwmuurisolatie wellicht interessant voor u. Woningen gebouwd voor 1930 hebben vaak geen spouwmuur. En woning die later dan 1975 gebouwd zijn hebben in de meeste gevallen al spouwmuurisolatie.
Veelgebruikte materialen voor spouwmuurisolatie zijn PUR, minerale wol of EPS isolatie.
Dat hangt onder andere af van de grootte van de spouw, het type isolatiemateriaal waarvoor wordt gekozen en ook welke firma de isolatieklus uitvoert. Gemiddelde prijzen liggen tussen de €15 en €30 per vierkante meter. Het is aan te raden om meerdere isolatiefirma's vergelijken, zo vindt u eenvoudig de beste prijs uit uw regio!