Minerale wol

Minerale wol is een verzamelnaam voor producten die bestaan uit fabrieksmatig geproduceerde anorganische vezels, eventueel gebonden met een bindmiddel. Er zijn twee soorten minerale wol die op grote schaal gebruikt worden als isolatiemateriaal, dat zijn glaswol en rotswol.

Minerale-wol
Het verschil tussen deze twee zit hem in de gebruikte grondstoffen. Glaswol wordt gemaakt van zand, gerecycleerde glasscherven en gerecycleerde glaswol. Rotswol bestaat uit vulkanisch gesteente en gerecycleerde rotswol.

Voordelen van minerale wol

De wolvormige structuur van minerale wol zorgt ervoor dat dit materiaal een goede thermische en akoestische absorptie heeft. Doordat er vooral gebruik gemaakt wordt van anorganische stoffen is minerale wol niet brandbaar en is de smelttemperatuur erg hoog.

Minerale wol is erg veelzijdig en komt in verschillende densiteiten, afmetingen en vormen (rollen/schalen/platen).Voor muurisolatie zijn er platen beschikbaar of losse vlokken die ingeblazen worden. Vroeger kwam minerale wol alleen als zacht 'deken' en zakte hierdoor af door vocht of veroudering. Tegenwoordig zijn er stabiele wolplaten die qua duurzaamheid niet onder doen voor kunststof. Verder zijn ze erg soepel, absorberen ze geluid en zijn ze onbrandbaar.

Minerale wol laten plaatsen?

Wilt u graag minerale wol als isolatiemateriaal laten plaatsen? Het is dan verstandig om hiervoor offertes te vergelijken van verschillende spouwmuurisolateurs uit uw regio. U kunt zo namelijk eenvoudig zien waar u tegen de beste prijs-kwaliteit verhouding minerale wol kunt laten plaatsen.

Vragen

Dat mag altijd.

Spouwmuurisolatie met minerale wol is een van de goedkoopste manieren van isolatie. De gemiddelde prijs ligt tussen de €15 en €20 per m2. De isolatiewaarde is dan ook minder hoog als bijvoorbeeld bij PUR schuim.
Wanneer uw woning tussen 1930 en 1975 is gebouwd dan is spouwmuurisolatie wellicht interessant voor u. Woningen gebouwd voor 1930 hebben vaak geen spouwmuur. En woning die later dan 1975 gebouwd zijn hebben in de meeste gevallen al spouwmuurisolatie.
Nauwelijks. Het isolatiemateriaal wordt van buitenaf aangebracht en de klus is binnen één dag geklaard.