Top 5 vragen spouwmuurisolatie

Mike avatar

Mike op 19-02-2016

Wekelijks ontvangen wij van jullie veel vragen over spouwmuurisolatie. In dit artikel hebben we de meest gestelde vragen op een rijtje gezet. Ontdek ze snel!

Vragen spouwmuurisolatie

Veelgestelde vragen over spouwmuurisolatie

We schreven al eerder een artikel over veelgestelde vragen over spouwmuurisolatie. De vragen die we toen nog niet beantwoordden volgen hieronder.

1. Wat is een spouwmuur?

Een spouwmuur bestaat uit een binnen- en een buitenmuur met daartussenin een open ruimte. Dit noemen we de spouw. Bij nieuwbouwwoningen wordt een spouwmuur tijdens de bouw al geïsoleerd, maar bij veel oudere woningen (tussen 1930 en 1975) is de spouwmuur nog niet geïsoleerd. Hierdoor gaat veel warmte verloren en verlies je tevens onnodig geld aan de jaarlijkse energienota.

2. Wat is een R-waarde?

De R-waarde is de isolatiewaarde. Het geeft aan hoe goed het materiaal warmte tegenhoudt. De eenheid wordt aangegeven met m². K/W. De isolatiewaarde van een gevel in zijn geheel wordt aangegeven met Rc. Hoe hoger de waarde, hoe hoger het rendement. Om de precieze isolatiewaarde van een materiaal te achterhalen informeer je dit het beste bij de leverancier.

3. Hou ik last van de boorgaatjes?

Nee. De boorgaatjes worden na het isoleren van de spouwmuur opgevuld met specie in de kleur van de originele specie.

4. Krijg ik last van vocht vlekken op de muren?

Nee. Je krijgt geen last van vochtvlekken op de muren doordat je de spouwmuren hebt laten isoleren. Het gebruikte materiaal is uitvoerig getest en is zo ontwikkeld dat waterdamp doorgelaten wordt. Waterdamp wordt voor 98% middels ventilatie uit de woning gevoerd. De overige 2% kan dankzij de waterdamp-doorlatendheid van de gebruikte materialen ook de woning verlaten. Tevens worden extra ventilatieroosters aangebracht en zijn de producten waterafstotend. Geen reden om je zorgen te maken over vochtvlekken dus!

5. Kan ik bij een huurwoning ook spouwmuurisolatie toepassen?

Dit is geheel afhankelijk van de overeenkomst tussen jou en de verhuurder. Huur je via een woningcorporatie? Dan kan het zijn dat je aanspraak maakt op eventuele subsidies. Informeer altijd bij de verhuurder wat je mogelijkheden zijn. Dan kom je nooit voor verrassingen te staan.

Is er nog een vraag die we in dit (of ons vorige) artikel nog niet behandeld hebben? Laat het ons weten via een reactie!


Laat een reactie achter, vinden we leuk!