Top 5 spouwmuurisolatie vragen

Mike avatar

Mike op 25-11-2015

Er komen met grote regelmaat vragen bij ons binnen over spouwmuurisolatie. Een aantal vragen komen vaker terug dan andere vragen. De 5 meest gestelde vragen hebben we daarom opgenomen in dit artikel.

Ontdek de vragen (en de antwoorden) hieronder!

Spouwmuurisolatie vragen

De 5 meest gestelde vragen over spouwmuurisolatie

Uit alle vragen die wekelijks bij ons binnen komen hebben we de vijf meest gestelde vragen geselecteerd.

1. Hoe herken ik een spouwmuur?

Een goede en logische vraag wanneer u zelf geheel onbekend met spouwmuren en de isolatie hiervan. Een spouwmuur is te herkennen aan het halfsteenverband waarbij slechts de lange zijde van de baksteen zichtbaar is. De korte kops kant is nooit zichtbaar bij een spouwmuur. Onderin de muur treft u een aantal verticale (stoot) voegen. Water c.q. vocht wat in de spouwmuur terecht is gekomen kan via deze openingen wegvloeien.

Soms kunt u de spouw ook opmerken van op zolder, als u ramen of deuren gaat vervangen of wanneer er een opening in een muur wordt gemaakt voor bijvoorbeeld een afvoeropening van een droogkast, dampkast of ventilatie.

2. Hoe weet ik of spouwmuurisolatie kan toepassen?

Wanneer de woning voor 1920 is gebouwd dan heeft de woning in de meeste gevallen geen spouwmuur. Spouwmuurisolatie is dan ook niet mogelijk bij deze type woningen. Woningen gebouwd na 1980 hebben doorgaans al een geïsoleerde spouwmuur. U hoeft in dat geval natuurlijk geen extra spouwmuurisolatie aan te brengen. Woningen die in de tussenliggende periode zijn gebouwd, dus tussen 1920 en 1980, bezitten vrijwel altijd een spouwmuur, maar deze is niet per definitie geïsoleerd.

Om er zeker van te zijn of spouwmuurisolatie toepasbaar is in uw woning kunt u zich het best laten adviseren door een isolatiebedrijf. Bij de meeste bedrijven kunt u gratis en vrijblijvend een afspraak maken om te laten controleren of uw spouwmuur na geïsoleerd kan worden.

3. Hoeveel overlast heb ik bij het aanbrengen van de spouwmuurisolatie?

Vrijwel geen. Middels een boorpatroon wordt de isolatie aangebracht. De uitvoering hiervan vindt buiten plaats en is vrijwel altijd binnen één dag verzorgd.

4. Is het mogelijk om bij een tussenwoning de muren naar de buren te isoleren?

Dit is niet aan te raden. Geluidsoverlast kan toe nemen en er kan geen garantie worden gegeven op het boren van de gaatjes aan de binnenzijde van de muren.

5. Binnen hoeveel tijd verdien ik mijn investering terug?

De terugverdientijd van spouwmuurisolatie bedraagt gemiddeld gezien zo'n 3 á 5 jaar. Door spouwmuurisolatie te combineren met bijvoorbeeld dakisolatie of HR glas kunt u op langere termijn erg veel besparen op de energienota.

U kunt overigens ook nog eens flink besparen op de investering in beginsel. Isolatiebedrijven hanteren namelijk onderling uiteenlopende tarieven. Het is daarom raadzaam om meerdere bedrijven met elkaar te vergelijken alvorens u een professional in de arm neemt. Veelal kan de uiteindelijke besparing 40% van de totale kosten besparen. Natuurlijk zorgt dit voor een kortere terugverdientijd van uw investering.


Laat een reactie achter, vinden we leuk!