Recordjaar voor na-isolatie spouwmuur

Mike avatar

Mike op 27-01-2016

2015 gaat de boeken in als het jaar waarin veel Vlaamse huishoudens besloten de spouwmuren na te isoleren. Met de cijfers die behaald zijn is de doelstelling om in 2015 van 20.000 woningen de spouwmuren na te isoleren behaald. Lees hieronder de precieze cijfers over na-isolatie van spouwmuren in 2015.

Na-isolatie spouw

Recordjaar voor na-isolatie van spouwmuren

In totaal werden er in 2015 20.247 spouwmuren na-geïsoleerd. Ten opzichte van 2014 is dit een stijging van 15% en dit komt volgens Vlaams minister van energie, Annemarie Turtelboom, door het hoge rendement van deze energiebesparende ingreep.

De stijging van na-isolatie van spouwmuren is al langer gaande: in 2015 werden 2.708 meer spouwmuren geïsoleerd in vergelijking met het jaar daarvoor (toename van 15%), maar ook ten opzichte van 2013 is dezelfde stijging waarneembaar. In 2015 werden 4.721 meer spouwmuren na-geïsoleerd dan in 2013, wat neer komt op een stijging van 30% over een periode van 2 jaar.

Wanneer de provincies met elkaar vergeleken worden kan de conclusie gemaakt worden dat in Limburg flink wordt ingezet op woningrenovatie; bijna 3 op de 10 woningen (29,4%) werden na-geïsoleerd in 2015.

Antwerpen, Oost- en West-Vlaanderen zijn elk goed voor 20% van de dossiers.

"De nood aan substantiële verhoging van de renovatiegraad van Vlaamse woningen is groot. Het is goed dat men meer oog heeft voor energiebesparende renovatie en deze trend willen we graag aanhouden", aldus minister Turtelboom.

Dat dit mogelijk is blijkt uit de cijfers van de REG-enquête van 2015: 7% van de Vlamingen plant na-isolatie van de spouwmuren in de komende 5 jaar. Omgerekend naar het aantal woningen komt dat op 175.000 woningen.

Dat er flink bespaard kan worden met spouwmuurisolatie moge duidelijk zijn. Het aanbrengen van isolatie in de spouwmuren bij een halfopen bebouwing (als voorbeeld 165 m²) kost ongeveer € 3.100,- min 990,- euro aan premies. De jaarlijkse besparing op de energiefactuur in dit voorbeeld komt op zo'n 495,- euro. Na 20 jaar maak je dus een nettowinst van € 7.500,-!

Premies en erkende aannemers

Om kans te maken op premies voor na-isolatie van de spouwmuren zul je moeten samenwerken met een erkend aannemer. Het is slim om meerdere erkende aannemers met elkaar te vergelijken voordat je definitief een vakman aanstelt, omdat zij uiteenlopende tarieven rekenen voor hun diensten. Door professionals te vergelijken zorg je dat je vanaf het begin al kunt rekenen op een flinke besparing op de kosten om de spouwmuren na te isoleren. Mensen die de vergelijking al eerder maakten konden rekenen op besparingen die kunnen oplopen tot wel 40% van de totale kosten.

Dit artikel is gebaseerd op informatie van de bouwsite Livios.be, meer specifiek over het onderwerp: lees het originele artikel!


Laat een reactie achter, vinden we leuk!